ZAKORAČI U PRIRODU

Blue lagoon

Trogir je mali otok spojen s kopnom mostom sa sjeverne strane a prema jugu se veže na otok Čiovo. Trogir obuhvaća i otoke Drvenik Veli i Drvenik Mali na kojima se nalaze najljepše plaže u okolici s najpoznatijom Plavom Lagunom čije kristalno čisto more mijenja boje od duboko plave do tirkizno zelene iznad pješčanog dna.

Drvenik je odličan izbor za dnevni izlet, za piknik s djecom ili osamu sa svojom boljom polovicom, stoga ga preporučujemo obavezno posjetiti.

U 16.-om stoljeću svećenici iz Poljica su došli na ovaj napušteni dio otoka Čiova sagraditi hram (crkvu) Majci Božjoj. Crkva čuva unikatnu i jako vrijednu sliku Majke Božje s djetetom koja je naslikana na otoku Kreti. Na ulazu stoji natpis na latinskom (u prijevodu) ‘’Svećenik Juraj Stoidražić je došao u ovu pustinju i sagradio hram u čast bezgrešnog začeća Majke Božje’’.
Crkva je danas napuštena i nalazi se na jugo-istočnom dijelu otoka pod klisurom iznad mora. Četiri puta godišnje je hodočašće uz koje se služi sveta misa. Odavde možete vidjeti otoke Hvar, Brač i Šoltu, a tu je i najbolje mjesto za uživati u zalasku sunca.

Gospa od

prizidnice

Staze Čiova

Biciklističke i pješačke staze otoka Čiova su duge cca. 70km i protežu se od sjever-istoka prema jugo-istoku otoka. Dok šetate ili vozite imate priliku vidjeti otvoreno more prema srednjodalmatinskim otocima, te ovisno gdje ste možete vidjeti Šoltu, Vis, Hvar i Brač. Tu su neke od najstarijih maslina, a otok se još i za vrijeme Grka koristio za uzgoj
maslina i vinove loze.
Rano ljetno jutro, čisto nebo, svjež zrak i šetate kroz polja maslina ili drugog mediteranskog bilja na otoku Čiovu.... Možda ste odložili svoju biciklu da bi napravili „selfie“ s otocima Šoltom i Visom u pozadini...? Možda je vaša boja zelena?

Možete pogledati kartu staza ovdje.

Trogirsko područje ima mnoštvo lijepih plaža koje nude raznolike zabavne aktivnosti, a također su i dobra mjesta za piknik, s kafićima, restoranima i lounge barovima.

U Trogiru imate priliku zaroniti u plavetnilo i istražiti morski život pun raznolikosti: ribe, rakovi, morsko bilje i školjke. U podmorju otoka Čiova možete susresti i jastoga! Ronjenje je pristupačno za sve, u rasponu od početničkih zarona do noćnog ronjenja za iskusnije. Iz Trogira možete otići roniti na Šoltu, a također se nude i dnevni izleti za zarone u plavu lagunu na Krknjašima.

Na svakoj plaži u Trogirskom području možete pronaći nešto što će vam učiniti dan zabavnim! Paragliding, jet-ski, tube i banane – popisu nema kraja. Sve što morate učiniti je izabrati po vama najljepšu plažu, s najplavijim morem za dana kada je nebo najmodrije!

PlaŽe

Pantana

Mlinica Pantan se nalazi između Splita i Trogira i predstavlja jedinstven spoj između prirode i povijesti. Renovirani renesansni mlinovi imaju karakteristike utvrde i veoma su važan primjer industrijske arhitekture. Mlinice se oslanjaju na 12 riječkih izvora koji produžetkom ulaze u more. Pantana je prebivalište za mnogo različitih podvrsta riba i ptica te autohtonih biljaka. Ovaj ihtiološki-ornitološki rezervat je danas turistička atrakcija.

Tu se nalazi i jedan restoran koji nudi lokalna i strana jela te opširnu listu kvalitetnih vina. Pantan također nudi jedinstven smještaj – unutar stare utvrde mlina.

Najbolje godišnje doba za promatranje ptica je u jesen, jer je Patana jako važna migracijska točka.

Trogir okružuju otoci Šolta, Brač, Drvenik Veliki i Drvenik Mali te brojni manji otočići kao i mnoge uvale i plaže. Upravo to čini ga veoma privlačnim za otkrivanje morskih dubina i upoznavanje života u njima. U turističkoj ponudi su organizirani izleti do brojnih otoka i uvala na kojima ćete moći uživati u istraživanju podmorja. Vidjet ćete stijene prepune koralja, spužvi i rijetkih spužvastih koralja, zatim skrivene špilje i upoznat ćete bogati biljni i životinjski svijet čistog Jadranskog mora.

 

Na raspolaganju su vam dva ronilačka centra preko kojih možete rezervirati ovakav izlet. Sve potrebne informacije možete pronaći na sljedećim poveznicama: Trogir Diving Centar and Blue Nautica.

RONJENJE

KONTAKT

Turistička zajednica grada Trogira

Trg Ivana Pavla II/1​, 21220 TROGIR

Tel: +385-21-885-628

email: info@visittrogir.hr

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
PREČACI

© 2018 Turistička zajednica grada Trogira