muzej grada trogira

Kompleks palača Garagnin – Fanfogna sastoji se od dva bloka romaničkih i gotičkih kuća koja su, prema projektu Ignacija Macanovića, u drugoj polovici 18. stoljeća nadograđena i objedinjena u jedinstven sklop. Danas je u njoj smješten Muzej grada Trogira otvoren za posjetitelje tijekom cijele godine –  od listopada do svibnja radnim danima od 09:00 do 14:00 sati; tijekom lipnja i rujna od ponedjeljka do subote u radnom vremenu 10:00 – 13:00 te 17:00 – 20:00 te tijekom srpnja i kolovoza svaki dan 10:00 – 13:00 te 18:00 – 21:00 sat.

          Glavni ulaz u palaču s predvorjem i stubištem bio je na istočnoj strani bloka – u glavnoj gradskoj ulici, gdje je danas ulaz u izložbeni prostor i jedan od ulaza u stalni postav Muzeja grada Trogira u kojem su izložene bogata knjižnica Garagnin – Fanfogna u originalnom interijeru iz ranog 19. stoljeća, Arheološka zbirka u kojoj je predstavljena najranija povijest trogirskog područja i nastanak samog grada, Zbirke srednjovjekovne i novovjekovne kulturne povijesti koje prikazuju povijest grada od 13. do početka 20. stoljeća, dok je svakodnevni život 17. i 18. stoljeća predstavljen u originalnom ambijentu salona – dnevne sobe obitelji Garagnin. Tradicijski način življenja na trogirskom području predstavljen je u postavu etnografske zbirke, a u ovaj je dio Palače smještena i soba Ivana Duknovića u kojoj su izloženi njegovi radovi Putto grbonoša i Bogorodica s djetetom.

          Drugi ulaz u Palaču je ulaz u dvorište, a smješten je točno nasuprot Sjevernih gradskih vrata. Iz dvorišta se ulazi u Lapidarij – zbirku kamenih spomenika koji svjedoče o trogirskom graditeljstvu i umjetnočkoj tradiciji kamenolkesarskih radionica. U prostoru Lapidarija su vidljivi najstariji urbanistički slojevi grada  - ostatci stambenih kuća iz 2. -1. stoljeća prije Krista i gradske ulice te ostaci grobnice iz 4. stoljeća! Posebnost trogirskog muzeja je i Galerija Cate Dujšin Ribar u kojoj je prikazan opus ove poznate slikarice rođene u Trogiru. Uz Catin je opus smješten i presjek opusa cijenjene hrvatske keramičarke Zlate Radej.

Slijede: TvrĐave i kule

KONTAKT

Turistička zajednica grada Trogira

Trg Ivana Pavla II/1​, 21220 TROGIR

Tel: +385-21-885-628

email: info@visittrogir.hr

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
PREČACI

© 2018 Turistička zajednica grada Trogira