Katedrala sv. Lovre

           Katedrala sv. Lovre (sv. Ivana Trogirskog) zauzima glavno mjesto među trogirskim crkvama. Katedrala je prostor u kojem su se vjernici okupljali još od srednjeg vijeka, a ujedno je i građevina u okviru koje se miješaju slogovi romanike, gotike, renesanse i baroka i u kojoj su vrijedna umjetnička djela. Dok se u antici groblje nalazilo na kopnenom dijelu grada, u srednjem vijeku pokapalo se u katedrali te u većini crkava u gradu ili u njihovoj okolini. Gradnja katedrale započinje oko 1200. godine, a završava početkom 17. st. Na primjeru zvonika uočava se dugotrajnost gradnje. Prvi kat, djelo Mateja Gojkovića, rađen je u gotičkom stilu,  drugi kat ima obilježje venecijanske cvjetne gotike 15. st., treći renesansni kat zvonika, klesara Tripuna Bokanića, dovršen je potkraj 16. st. Zvonik ima piramidalni završetak kojeg uokviruju četiri skulpture manirističkog mletačkog kipara Alessandra Vittorie, a na vrhu je metalna kugla. 

            U predvorju s lijeve strane je krstionica iz 15. st. na kojoj je radio Albanac Andrija Aleši čiji reljef Krštenje Kristovo je iznad ulaza, a u  unutrašnjosti je reljef Sv. Jerolim u pećini. Krstionica je pravokutnog tlocrta, kasetiranog svoda ispod kojeg je niz anđela koji nose vijenac, anđeli su napravljeni pod utjecajem Nikole Firentinca. U središtu prostora je kamena krstionica prekrivena drvenim gornjim dijelom.

            Po svjedočenju natpisa u podnožju lunete, godine 1240. završen je zapadni - Radovanov portal, na kojemu je istaknuto uz godinu gradnje i ime autora. Na luneti je prikazano Kristovo rođenje, te događaji koji su uslijedili nakon toga, dok su scene iz Kristova života prikazane  na lukovima iznad. Portal uokviruju s lijeve i desne strane likovi lavova, u ulozi čuvara, a na njima likovi praroditelja Adama i Eve. Prvi red stupova lijevo i desno prikazuje apostole, drugi mjesece s prikazima radova vezanih uz pojedina godišnja doba, treći red okruglih stupića prizore iz svakidašnjeg života i fantastična bića. U podnožju, likovi obučeni u nošnje naroda Sredozemlja, u ulozi su nosača portala. Na vrhu je skulptura sv. Lovre s gradelama, kojemu je crkva posvećena, premda se u narodu udomaćio njen drugi naziv - Sv. Ivan,  po jednom od prvih zapisanih biskupa Trogira (umro 1111. godine). Godine 2006. završen je dugotrajni proces sanacije i restauracije portala kojemu je nakon preciznog laserskog čišćenja vraćena izvorna boja, pokazavši da je rađen od trogirskog kamena i od crnog egipatskog granita. 

              U unutrašnjosti trobrodne crkve uočavaju se uski romanički prozori te tri polukružne apside na istoku. U središnjoj je glavni oltar s ciborijem i skulpturama Bogorodice i anđela Gabrijela, majstora Mavra (14. st.), ispred kojega su korske, izrezbarene sjedalice od drva, djelo Ivana Budislavića iz 15. st. Glavni oltar dobio je novi mramorni tabernakul te kipove bl. Ivana i sv. Lovre u barokno vrijeme. Poviše osmerokutne propovjedaonice s romaničkim djelomično pozlaćenim kapitelima, ističe se oslikano raspelo Blaža Jurjeva  Trogiranina (15.  st.). Crkvu krase slike s prizorima iz svetačkog života te bočni oltari. Na sredini je veliki drveni svijećnjak u  obliku grčkog križa iz 16. st., nekoć na ulje, danas elektrificiran. Trogirani su ga naručili po uzoru na isti takav u crkvi sv. Marka u Veneciji.  Prve orgulje djelo fra Urbina, izrađene su krajem 15. st., a u barokno doba Gaetano Callido izrađuje nove. Polovicom 20. st. Milan Majdak iskoristio je stara svirala za nove orgulje. 

              Najljepši prostor crkve predstavlja kapela bl. Ivana,  sagrađena u 15. st. po nacrtu Nikole Firentinca, uz priloge Andrije Alešija i Ivana Duknovića. Slijedom antičkih uzora reljefno i skulpturalno prikazan je život podzemnog svijeta u obliku krilatih dječaka koji s bakljama izlaze iz podzemlja.  Život na zemlji  posvjedočuju  apostoli koje vodi Krist dok su okrugli prozori simboli sunca, a kasetirani svod je simbol neba, sa središnjim medaljonom u kojemu je Bog.  Kapela bl. Ivana  dobila je mramorne anđele uz oltar kojega je u baroknom stilu  izradio Jerolim Diogene,  na kojemu je prebačen sarkofag s posmrtnim ostacima bl. Ivana.  Za izvrsno obavljenu obnovu kapele bl. Ivana konzervatori i Katedrala dobili su nagradu „Europa Nostra“ za 2002. godinu.

              U sakristiji katedrale - riznici, sagrađenoj polovinom 15. st. izloženi su zlatni i srebrni predmeti, crkveno ruho i dragocjena pisana građa.  Dio predmeta smješten je u izrezbarenim ormarima Grgura Vidova iz 15. st. 

KONTAKT

Turistička zajednica grada Trogira

Trg Ivana Pavla II/1​, 21220 TROGIR

Tel: +385-21-885-628

email: info@visittrogir.hr

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
PREČACI

© 2018 Turistička zajednica grada Trogira