oSTALE znamenitosti

Pinakoteka Zbirke sakralnih umjetnina

     Pinakoteka Zbirke sakralnih umjetnina Katedrale sv. Lovre, nalazi se preko puta Katedrale, uz gradsku ložu.  Stalni postav  podijeljen je u tri prostorije. U prvoj se nalazi Raspelo s trijumfirajućim Kristom,  14. st., iz crkve sv. Andrije i oltarna pala iz iste crkve s prikazom sv. Andrije sa svecima, 14. st., djelo učenika Paola Veneziana. Potom umjetnine iz Katedrale: Quirizio da Murano, Bogorodica s djetetom, 15. st.,  vratnice starih orgulja iz 15. st., jedna s prikazom sv. Jerolima a druga sv. Ivana Krstitelja, Gentile Bellinija te dijelovi drvenog oslikanog ormara orgulja Katedrale iz druge pol. 16. st. U drugoj prostoriji umjetnička su ostvarenja Blaža Jurjeva Trogiranina iz 15. st.: raspelo (crkva Gospe od Karmela),  poliptih s prikazom sv. Jakova sa svecima koji krije umjetnikov potpis, (crkva sv. Jakova na Čiovu), Bogorodica u ružičnjaku (Katedrala), poliptih s prikazom Bogorodice s djetetom i svecima (crkva sv. Ivana Krstitelja).

      U ormaru u hodniku je pisana baština, a u posljednjem je dijelu poliptih glavnog oltara Katedrale s  prikazom Bogorodice s djetetom i svecima, 13. st., djelo dalmatinske slikarske radionice. Prije samog ulaza u postav Zbirke, nalaze se ostaci šesterolisne  crkve sv. Marije podignute u 9. stoljeću.

     Crkva je porušena polovicom 19. st. zbog opasnosti od urušenja, a kako je izgledala svjedoči sačuvana grafika C. L. Clerisseaua iz polovice 18. st. koja se čuva u Državnom muzeju Ermitaž, u Sankt Peterburgu.

Gradska vrata

       Sjeverna gradska vrata nova su gradska vrata podignuta u 17. stoljeću, u doba Kandijskog rata. Današnji izgled dobivaju 1763. godine koja je uklesana na samim vratima. Na vratima su vidljivi otvori za lance pomoću kojih se spuštao i podizao drveni, pokretni dio nekadašnjeg mosta. Na vratima je vidljiva i kuka na kojoj je bio smješten grb providura Antonija Bernarda, danas smješten u lapidariju Muzeja grada Trogira. U niši iznad otvora vrata do 1932. godine se nalazio reljef krilatog lava sv. Marka. Iz pukotine u niši do 1904. godine rastao je čempres, kojeg su Trogirani doživljavali kao znamenitost i pravo čudo. Nad vratima je smješten kip sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada Trogira.

      Južna gradska vrata podignuta su 1593. godine za vrijeme kneza Delfina Delfina. U sredini iznad otvora vrata, unutar ukrašenog kamenog okvira s izvijenim konzolama, do 1932. godine bio je smješten reljef krilatog lava sv. Marka. Sačuvane su i drvene vratnice okovane velikim čavlima.

LoŽe

     

     Gradska loža smještena je na jugozapadnoj strani glavnog gradskog trga, s jedne strane naslonjena je na crkvu sv. Sebastijana - toranj s gradskim satom, a s druge strane na crkvu sv. Barbare. Sagrađena je krajem 13. stoljeća u obliku trijema čiji krov nosi šest visokih stupova. Na jednom od njih nalazi se grb roda Loredan. U 17. stoljeću u ložu je smješten kameni stol iznad kojeg je renesansni reljef Nikole Firentinca s prikazom Pravde te gradskih zaštitinika –  sv. Ivana i sv. Lovre iz 15. stoljeća, s nekoliko kasnijih intervencija. U sredini reljefa se do 1932. nalazio prikaz lava sv. Marka. Na južnom zidu gradske lože nalazi se reljef bana i biskupa Petra Berislavića, djelo Ivana Meštrovića iz 1938. godine. Njen zanimljiv krov obnovljen je tijekom 19. stoljeća, kada je obnovljeno i popločenje. Loža je u prošlosti služila kao sudnica, dok danas, tijekom ljetnih mjeseci, u njoj možete uživati u zvucima klapske pjesme.

      U maloj loži smještenoj s istočne strane južnih gradskih vrata nekoć su sklonište nalazili oni koji bi zakasnili ući u grad nakon zatvaranja gradskih vrata. Mala je loža jednostavno zdanje, bez posebnih ukrasa – na njoj su vidljiv grbovi dvaju kneževa – onaj Francesca Lippomana iz 15. stoljeća te Francesca da Mosta iz 16. stoljeća. Donedavno je mala loža bila peškarija – ribarnica, dok se danas se u njoj ljeti prodaju suveniri.

Štandarac

   

     Iako je bio smješten na više različitih mjesta tijekom povijesti, danas se nalazi u blizini južnih gradskih vrata. Štandarac na kojemu je sitan grb kneza Ambrosija Cornara (1604. – 1606.) najvjerojatnije je izradila klesarska radionica obitelji Bokanić.

Park Garagnin – Fanfogna

    

     Park Garagnin – Fanfogna, poznat među lokalnim stanovništvom kao Garanjinov vrtal, smješten je na kopnenom dijelu Trogira. Formiran je oko 1800. godine kao sinteza agrarnog posjeda i eksperimentalnog imanja s parkovnom ugođajem - nasadima povrća okruženih drvećem, cvijećem i elegantnim stazama, lijepom arhitekturom i antičkim spomenicima. Ovaj je park zatvorenog tipa bio prvi privatni botanički vrt u Hrvatskoj u kojem je raslo preko 350 biljnih vrsta. Nažalost, park je tijekom vremena zapušten, no njegova obnova se očekuje uskoro.

POVRATAK NA GRAD MAJSTORA
KONTAKT

Turistička zajednica grada Trogira

Trg Ivana Pavla II/1​, 21220 TROGIR

Tel: +385-21-885-628

email: info@visittrogir.hr

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
PREČACI

© 2018 Turistička zajednica grada Trogira