Još znamenitosti

Pinakoteka Zbirke sakralnih umjetnina

     Pinakoteka Zbirke sakralnih umjetnina Katedrale sv. Lovre, nalazi se preko puta Katedrale, uz gradsku ložu.  Stalni postav  podijeljen je u tri prostorije. U prvoj se nalazi Raspelo s trijumfirajućim Kristom,  14. st., iz crkve sv. Andrije i oltarna pala iz iste crkve s prikazom sv. Andrije sa svecima, 14. st., djelo učenika Paola Veneziana. Potom umjetnine iz Katedrale: Quirizio da Murano, Bogorodica s djetetom, 15. st.,  vratnice starih orgulja iz 15. st., jedna s prikazom sv. Jerolima a druga sv. Ivana Krstitelja, Gentile Bellinija te dijelovi drvenog oslikanog ormara orgulja Katedrale iz druge pol. 16. st. U drugoj prostoriji umjetnička su ostvarenja Blaža Jurjeva Trogiranina iz 15. st.: raspelo (crkva Gospe od Karmela),  poliptih s prikazom sv. Jakova sa svecima koji krije umjetnikov potpis, (crkva sv. Jakova na Čiovu), Bogorodica u ružičnjaku (Katedrala), poliptih s prikazom Bogorodice s djetetom i svecima (crkva sv. Ivana Krstitelja).

      U ormaru u hodniku je pisana baština, a u posljednjem je dijelu poliptih glavnog oltara Katedrale s  prikazom Bogorodice s djetetom i svecima, 13. st., djelo dalmatinske slikarske radionice. Prije samog ulaza u postav Zbirke, nalaze se ostaci šesterolisne  crkve sv. Marije podignute u 9. stoljeću.

     Crkva je porušena polovicom 19. st. zbog opasnosti od urušenja, a kako je izgledala svjedoči sačuvana grafika C. L. Clerisseaua iz polovice 18. st. koja se čuva u Državnom muzeju Ermitaž, u Sankt Peterburgu.

Gradska vrata

       Sjeverna gradska vrata nova su gradska vrata podignuta u 17. stoljeću, u doba Kandijskog rata. Današnji izgled dobivaju 1763. godine koja je uklesana na samim vratima. Na vratima su vidljivi otvori za lance pomoću kojih se spuštao i podizao drveni, pokretni dio nekadašnjeg mosta. Na vratima je vidljiva i kuka na kojoj je bio smješten grb providura Antonija Bernarda, danas smješten u lapidariju Muzeja grada Trogira. U niši iznad otvora vrata do 1932. godine se nalazio reljef krilatog lava sv. Marka. Iz pukotine u niši do 1904. godine rastao je čempres, kojeg su Trogirani doživljavali kao znamenitost i pravo čudo. Nad vratima je smješten kip sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada Trogira.

      Južna gradska vrata podignuta su 1593. godine za vrijeme kneza Delfina Delfina. U sredini iznad otvora vrata, unutar ukrašenog kamenog okvira s izvijenim konzolama, do 1932. godine bio je smješten reljef krilatog lava sv. Marka. Sačuvane su i drvene vratnice okovane velikim čavlima.

Lože

      Gradska loža smještena je na jugozapadnoj strani glavnog gradskog trga, s jedne strane naslonjena je na crkvu sv. Sebastijana - toranj s gradskim satom, a s druge strane na crkvu sv. Barbare. Sagrađena je krajem 13. stoljeća u obliku trijema čiji krov nosi šest visokih stupova. Na jednom od njih nalazi se grb roda Loredan. U 17. stoljeću u ložu je smješten kameni stol iznad kojeg je renesansni reljef Nikole Firentinca s prikazom Pravde te gradskih zaštitinika –  sv. Ivana i sv. Lovre iz 15. stoljeća, s nekoliko kasnijih intervencija. U sredini reljefa se do 1932. nalazio prikaz lava sv. Marka. Na južnom zidu gradske lože nalazi se reljef bana i biskupa Petra Berislavića, djelo Ivana Meštrovića iz 1938. godine. Njen zanimljiv krov obnovljen je tijekom 19. stoljeća, kada je obnovljeno i popločenje. Loža je u prošlosti služila kao sudnica, dok danas, tijekom ljetnih mjeseci, u njoj možete uživati u zvucima klapske pjesme.

      U maloj loži smještenoj s istočne strane južnih gradskih vrata nekoć su sklonište nalazili oni koji bi zakasnili ući u grad nakon zatvaranja gradskih vrata. Mala je loža jednostavno zdanje, bez posebnih ukrasa – na njoj su vidljiv grbovi dvaju kneževa – onaj Francesca Lippomana iz 15. stoljeća te Francesca da Mosta iz 16. stoljeća. Donedavno je mala loža bila peškarija – ribarnica, dok se danas se u njoj ljeti prodaju suveniri.

Štandarac

    Iako je bio smješten na više različitih mjesta tijekom povijesti, danas se nalazi u blizini južnih gradskih vrata. Štandarac na kojemu je sitan grb kneza Ambrosija Cornara (1604. – 1606.) najvjerojatnije je izradila klesarska radionica obitelji Bokanić.

Park Garagnin – Fanfogna

    Park Garagnin – Fanfogna, poznat među lokalnim stanovništvom kao Garanjinov vrtal, smješten je na kopnenom dijelu Trogira. Formiran je oko 1800. godine kao sinteza agrarnog posjeda i eksperimentalnog imanja s parkovnom ugođajem - nasadima povrća okruženih drvećem, cvijećem i elegantnim stazama, lijepom arhitekturom i antičkim spomenicima. Ovaj je park zatvorenog tipa bio prvi privatni botanički vrt u Hrvatskoj u kojem je raslo preko 350 biljnih vrsta. Nažalost, park je tijekom vremena zapušten, no njegova obnova se očekuje uskoro.

KONTAKT

Turistička zajednica grada Trogira

Trg Ivana Pavla II/1​, 21220 TROGIR

Tel: +385-21-885-628

email: info@visittrogir.hr

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
PREČACI

© 2018 Turistička zajednica grada Trogira